Infecția cu Chlamydia trachomatis

Infecția cu Chlamydia trachomatis afectează cel mai frecvent tractul urogenital. Este una dintre cele mai des întâlnite boli cu transmitere sexuală, fiind cea mai importantă cauză de infertilitate la nivel mondial. Afecțiunea este asimptomatică la aproximativ 50% din bărbați și 80% din femei, iar complicațiile ei pot include boala inflamatorie pelvină, sarcina ectopică, infertilitatea tubară la femei și epididimita sau prostatita la bărbați.

Chlamidiile sunt bacterii gram-negative, intracelulare, responsabile cu apariția infecțiilor genito-urinare, oculare sau pulmonare. Infecțiile în sfera urogenitală sunt cele mai răspândite. La femei, manifestările pot fi asimptomatice, boala putând rămâne nediagnosticată mult timp. Urmările netratării ei conduc la apariția altor afecțiuni, cum ar fi: uretrita, salpingita, infertilitate, sarcini extrauterine). La bărbați, infecția este simptomatică, cu disurie și secreții la nivelul penisului; netratată, ea se poate răspândi la nivelul epididimului. Există un risc ridicat de a se transmite infecția de la mama la făt, clamidioza la nou-născuți provoacă oftalmie neonatală (conjunctivita) sau pneumonie. Pneumonia apare în primele 3 luni de viață, manifestându-se prin episoade de tuse, de obicei, fără respirație șuierătoare sau febră. Tratamentul cu antibiotic este eficient în cel puțin 95% din cazuri, cu respectarea deplină a prescripțiilor medicale. Este recomandată repetarea analizelor după efectuarea tratamentului, iar screening-ul persoanelor cu risc de reinfecție crescut este o metodă eficientă de prevenire a recidivei.

Simptome:

În cele mai multe cazuri infecția este asimptomatică si de multe ori este depistată în cadrul unor investigații efectuate pentru alte boli genito-urinare.

 

La femei simptomele pot fi:
• Secreție vaginală
• Urinare dureroasă (disurie)
• Dureri abdominale
• Febră
• Sângerări intermenstruale sau după contact sexual
• Menstruații prelungite
• Dureri în timpul contactului sexual

Infecția se manifestă la bărbați prin:
• Urinare dureroasă sau dificilă
• Scurgeri uretrale
• Dureri testiculare
• Febră

De asemenea, poate fi luată în considerare o posibilă infecție cu Chlamydia atunci când apare triada uretrită, artrită și conjuctivită - ce poate fi declanșată de artrita reactivă (sindromul Reiter). Acest sindrom este o consecință a netratării unei infecții cu Chlamydia.

 

Cauze:

Această afecțiune este cauzată de infecția cu Chlamydia Trachomatis, o bacterie responsabilă cu apariția infecțiilor genito-urinare, oculare sau pulmonare.

Chlamydia trachomatis, agent patogen intracelular uman, este una dintre cele trei specii de bacteriene din genul Chlamydia. Exista trei serotipuri:

• serotipuri Ab, B, Ba, sau C - ce provoacă infecții oculare
• serotipurile DK - cauzează uretrita, boala inflamatorie pelvină, sarcina ectopică, pneumonia și conjuctivita neonatală
• serotipurile L1, L2 și L3 - responsabilă cu aparitia Lymphogranuloma Venereum - o infecție tropicală rară, cu transmitere sexuală, ce se manifestă prin ulcere genitale și limfadenopatie inghinală.

Cele mai frecvente sunt infecțiile în sfera uro-genitală, iar răspândirea lor se face foarte ușor prin contract sexual neprotejat. De asemenea, infecția poate fi transmisă de la mama la făt.

 

Tratament:

Tratamentul clamidiozei depinde de zona corpului în care se manifesta infecția, de vârsta pacientului și de gravitatea infecției. Tratamentul este diferit pentru femeile în timpul sarcinii. Infectia cu Chlamyidia Trachomatis se tratează foarte eficient cu antibiotice. Este necesară administrarea tratamentului in conformitate strictă cu prescripțiile medicale, altfel apare riscul de recidivă a infecției. De asemenea, tratamentul trebuie efectuat de ambii parteneri sexuali, chiar daca aceștia nu prezintă simptome clare. Se recomanda evitarea contactelor sexuale în timpul tratamentului și o perioadă după terminarea acestuia pentru a preveni reapariția infecției.

 

Tratamentul recomandat pentru infecția cu Chlamydia poate include urmatoare antibiotice:

• Doxiciclină 100 mg de două ori pe zi timp de 7 zile.
• O singură doză de 1 g de azitromicină - cel mai eficient tratament
• Eritromicina 500 mg de două ori pe zi timp de 14 zile, sau patru ori pe zi, timp de 7 zile.
• Ofloxacina 200 mg de doua ori pe zi sau 400 mg o data pe zi timp de 7 zile.

Tratamentul în timpul sarcinii
Doxiciclina și ofloxacina sunt contraindicate în timpul sarcinii, prin urmare pentru femeile însărcinate se recomandă folosirea eritromicinei sau amoxicilinei pentru tratamentul infecției cu Chlamydia. Amoxicilina este mult mai eficientă și tinde să aibă mai puține efecte secundare decat eritromicina. Unele studii sugerează că azitromicina este o alternativă sigură și eficientă.

Tratamentul cu antibiotic este eficient în cel puțin 95% din cazuri, dar este foarte importantă respectarea duratei și dozelor administrate, precum și necesitate efectuării tratamentului de către ambii parteneri.

Complicații ale infecției cu Chlamydia Trachomatis

Deoarece infecția este foarte des asimptomatică, ea poate fi nediagnosticata timp îndelungat. În timp, netratată, ea poate duce la dezvoltarea unor complicații destul de grave, cu efecte pe termen lung, cum ar fi: boli inflamatorii pelvine, sarcini extrauterine și infertilitate - la femei, și epididimita sau prostatita - la bărbați. Complicații date de prezența infecției în timpul sarcinii includ ruptura prematură a membranelor, nașterea prematură, greutatea mică la naștere și transmiterea infecției la nou-nascut.

Sindromul Reiter 
O complicație rară a infecției cu Chlamydia este dezvoltarea sindromului Reiter, o artrita reactivă, care include triada uretrită (uneori cervicită la femei), conjunctivită și leziuni cutanate nedureroase. Totuși, artrita reactivă apare într-un procent mic la persoanele infectate cu Chlamydia, raportul de manifestare a simptomelor specifice la bărbați și femei este de 5:1. Artrita se poate manifesta la trei săptămâni de la debutul infecției cu Chlamydiaprin afectarea articulațiilor, cu predilecție ale extremităților inferioare. Leziunile cutante apar mai ales pe palmele și tălpile de la picioare. Episodul inițial poate dura de la trei-patru luni, până la un an.

 

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :