Informații privind vaccinarea împotriva infecțiilor provocate de Papilomavirusul uman (HPV)

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează că pe teritoriul Republicii Moldova în cabintele de vaccinare la medicul de familie este posibilă vaccinarea gratuită cu două doze de vaccine a fetelor cu vârsta de 10 ani împotriva infecțiilor provocate de Papilomavirusul uman (HPV).

Vaccinul utilizat, „Gardasil tetravalent” este produs de compania „Merck Sharp & Dohme” din SUA și are o eficiență demonstrată foarte înaltă de aproximativ 97-100%. Acesta previne infecția cu tulpinile HPV înalt oncogene 16 și 18 care determină peste 70% din cazurile de cancer de col uterin și tulpinile 6 și 11 care provoacă 90% din verucile genitale. A fost demonstrat că imunitatea nu scade în timp! Adițional la aceasta, vaccinul dat reprezintă o imunitate încrucișată, pentru cancerele provocate de tulpinile HPV 31, 33 și 45, ce reprezintă alte 13% din cancere și oferă protecție în timp și pentru bărbați. Vaccinul anti-HPV a fost introdus în Calendarul național de imunizări în 86 de țări ale lumii, inclusiv în 37 din 53 de state din Regiunea Europeană a Organizației Mondiale a Sănătății.

Vaccinarea anti-HPV exercită un impact clar asupra reducerii răspândirii infecţiei cu HPV. Fiind administrat, se manifestă imediat prin scăderea numărului de femei cu leziuni cervicale și micșorarea considerabilă a numărului de bărbaţi și femei cu veruci genitale. Astfel, prin reducerea transmiterii infecției cu HPV, peste câțiva ani sau chiar decenii beneficiul va consta în scăderea evidentă a numărului de cazuri de cancer cervical sau alte neoformații asociate cu HPV.

La adolescente și tinere, prin studii efectuate în Australia, Belgia, Germania, Suedia, Regatul Unit, Statele Unite ale Americii și Noua Zeelandă, a fost demonstrat că ponderea infecțiilor cu HPV și verucilor genitale poate fi redusă cu până la 90%.

Cancerul de col uterin reprezintă o problemă majoră de sănătate publică și în Republica Moldova, fiind una din formele cel mai frecvent diagnosticate de cancer în rândul femeilor. Incidența prin cancer de col uterin constituie circa 17 cazuri la 100 mii populație, iar mortalitatea – 9 cazuri la 100 mii populație. Cancerul de col uterin afectează femeile mai tinere, în comparație cu alte tipuri de cancer, majoritatea cazurilor fiind înregistrate la femei cu vârsta cuprinsă între 35-60 de ani. Practic în țară zilnic o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin, iar la fiecare trei zile una moare din această cauză. În Republica Moldova cancerul de col uterin ocupă locul trei printre cancerele la femei și locul întâi printre cancerele femeilor cu vârsta de 15-44 de ani. Acest fenomen are impact specific negativ asupra vieţii reproductive a femeilor, precum şi asupra condiţiilor sociale şi economice.

Pe parcursul vieții 80% din toate femeile și bărbații contactează cu această infecție. Uneori organismul poate elimina virusul, dar atunci când infecția persistă în organism, duce la dezvoltarea cancerului de col uterin, fără semne manifeste sau vreun simptom de boală.

Prin implementarea vaccinării anti-HPV anual ar putea fi prevenite 98 decese și economisi în jur de 260 mii de dolari SUA – costul tratamentului cancerului de col uterin. Beneficiul financiar este net inferior celui social prin care în jur de 15 mii de fetițe anual  vor beneficia de acest vaccin gratis și vor fi protejate de cele mai periculoase tulpini ale Papilomavirusului uman.

Fiecare din cele trei vaccinuri anti-HPV a fost verificat în aspect de siguranţă și eficacitate în studii clinice până să fie folosit pe scară largă. Monitorizarea acestora a continuat din momentul introducerii vaccinurilor și după administrarea deja a sute milioane de doze de vaccin anti-HPV, vaccinurile continuă să prezinte rezultate de siguranţă foarte bune. Comisia Consultativă Globală pentru Siguranţa Vaccinurilor (GACVS) reexaminează periodic dovezile știinţifice privind siguranţa vaccinurilor anti-HPV, generate prin studii efectuate în diferite colţuri ale lumii. Comisia investighează toate relatările de evenimente post-vaccinale adverse care ar putea fi potenţial asociate cu vaccinul și examinează frecvenţa apariţiei acestora până și după introducerea vaccinului în practică. În ianuarie 2016, concluzia Comisiei a fost că nu există dovezi care ar confirma existenţa unor grave probleme de siguranţă legate de folosirea acestor vaccinuri. Ultima revizuire a Comisia Consultativă Globală pentru Siguranţa Vaccinurilor a fost publicată la data de 12 iulie 2019, aceasta a reiterat încă odată importanța vaccinării împotriva Papilomavirusul uman.

https://www.who.int/vaccine_safety/committee/topics/hpv/en/ )

Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a efectuat la rândul său o evaluare independentă, ajungând la aceeași concluzie că vaccinurile anti HPV sunt sigure și eficiente și sunt autorizate pe teritoriul Uniunii Europene.

https://www.ema.europa.eu/en/documents/referral/hpv-vaccines-article-20-procedure-assessment-report_en.pdf

 

Organizația Mondială a Sănătății încurajează sistemele de sănătate de a implementa vaccinarea anti HPV în Programele Naționale de Imunizări și posibilitatea reducerii drastice a infecțiilor provocate de Papilomavirusului uman. Linkul către poziția OMS în limba română și rusă:

http://ansp.md/wp-content/uploads/2017/10/Pozitia_OMS_vaccinul-anti-HPV.pdf

OMS, EMA, autorităţile de reglementare naţionale și mulţi alţi actori au o abordare foarte strictă faţă de siguranţa vaccinurilor. Au fost instituite sisteme robuste să asigure calitatea și siguranţa vaccinurilor la toate etapele testării, producerii, transportării și administrării acestora. Aceste sisteme asigură, de asemenea, raportarea și investigarea corespunzătoare a potenţialelor probleme legate de siguranţă.

Astfel, pentru Republica Moldova implementarea vaccinului anti-HPV reprezintă o măsură majoră în prevenirea cancerului de col uterin cauzat de infecția cu HPV.

sursa: http://ansp.md/

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :