Laringita

Laringita este inflamația mucoasei laringiene, cauzată cel mai adesea de o infecție bacteriană sau virală, ce poate să apară izolat sau asociată cu rinita, faringita sau traheita. Simptomul principal este răgușeala. Deseori sunt prezente durerea și tusea. În cele mai multe cazuri afecțiunea se vindecă fără tratament în aproximativ o săptămână.

Laringele este un organ al aparatului respirator situat în partea anterioara a gâtului, deasupra traheii. Este format dintr-un schelet cartilaginos ce protejează corzile vocale. El este căptușit cu o membrană mucoasă. Mușchii din interiorul laringelui permit reglarea poziției, formei și tensiunii corzilor vocale, conducând la posibilitatea de a produce sunete de diferite intensități și tonalități, prin vibrația corzilor vocale la trecerea aerului.  Orice schimbare în curentul de aer ce trece prin laringe va afecta corzile vocale și, respectiv, vocea și calitatea sunetelor emise. De asemenea, laringele facilitează trecerea aerului respirat prin trahee și previne intrarea alimentelor sau lichidelor în caile respiratorii, acționând printr-o supapa (epiglota) ce închide traheea.

Simptome:

Simptome de laringită pot debuta brusc  și, de obicei, se agravează pe o perioadă de două-trei zile.  După acest timp, simptomele ar trebui să se îmbunătățească și afecțiunea să se vindece în maxim o săptămână. Uneori simptomele se pot dezvolta mai lent, în decurs de săptămâni sau luni.
Laringita acută este caracterizată prin:
• voce răgușită, îngroșată sau slab perceptibilă  
• dificultăți de vorbire și de înghițire
• dificultăți respiratorii, mai ales la sugari și copii mici
• durere în gât
• febră ușoară
• tuse iritantă.

Tratament:

De cele mai multe ori laringita se ameliorează fără tratament în decurs de o săptămână. Tratamentul constă în repaus vocal, reducerea fumatului, combaterea infecțiilor cauzale nazale, sinuzale sau ale gâtului și combaterea tusei. Inhalațiile de vapori și aplicarea locală de comprese reci sau calde pot să producă o ameliorare.

Tratamentul trebuie să includă și tratarea cauzelor ce stau la baza apariției laringitei:
• infecțiile bacteriene (dar nu și infecțiile virale) pot fi tratate cu antibiotice
• întreruperea fumatului și consumului de acolol, în cazul în care acestea au provocat laringita
• tratarea refluxului gastro esofagian prin administrarea de medicamente pentru reducerea secreției acide din stomac
• evitarea substanțelor alergene iritante și efectuarea unui tratament cu antihistaminice pentru a controla răspunsul organismului la substanțele alergene
• terapia vocală  este o metodă logopedică ce permite studierea modului în care putem controla vocea, felul în care aceasta contribuie la apariția simptomelor de laringită, precum și căile de prevenire a deteriorării laringelui.

Dacă edemul laringian este accentuat și determină dispnee, tratamentul cu steroizii (prednison , prednisolon , dexametazonă ) pe cale parenterală pot să reducă edemul în suficientă măsură.  

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :