Peste 1100 de moldovence s-au îmbolnăvit de cancer mamar anul trecut

În anul 2018, în Republica Moldova au fost înregistrate 1125 de paciente cu cancer mamar, iar, în total, la evidența Institutului Oncologic cu acest diagnostic sunt 9700 de femei. Datele au fost făcute publice de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, în contextual marcării lunarului de conștientizare privind cancerul mamar, comunică MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, situaţia la capitolul depistarea cancerului mamar rămâne îngrijorătoare și pentru anul curent, deoarece în şase luni au fost incluse în tratamente 514 cazuri noi de cancer mamar, proporția între stadiile precoce (I+II) este 62,6 la sută, iar fiecare a treia femeie a fost depistată în stadiile III și IV. În stadiile tardive este redus tratamentul specific și practic minimalizat cel radical, astfel rezultatele tratamentului deseori au un pronostic rezervat.

Conform datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel global, în fiecare 3 minute este diagnosticată cu cancer la sân o femeie, iar la fiecare 14 minute una moare din această cauză. Cancerul de sân provoacă aproximativ 77 mii de decese anual, fiind cea mai întâlnită formă de cancer la femei.

Pentru a creşte gradul de conștientizare în rândul femeilor, autoritățile au decis organizarea Campaniei ”Luna în Roz”. Pe parcursul lunii octombrie, la Institutul Oncologic va activa o linie verde la numărul de telefon 022852137, unde un medic oncolog mamolog va răspunde la întrebările solicitanţilor.

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :