ALIMENTE CARE REDUC HORMONUL STRESULUI

Faptul că stresul dăunează grav sănătății nu mai este o noutate pentru nimeni. În doze mari, cortizolul, hormonul stresului, contribuie la tulburarea mai multor aspecte din viața noastră, începînd cu somnul și terminînd cu digestia.

Din fericire, putem ţine sub controlul hormonul stresului cu o alimentaţie corespunzătoare. Vedeţi mai jos ce alimente recomandă nutriţioniştii atunci cînd sîntem stresaţi.

1. Spanac
Legumele cu frunze verzi conţin foarte mult magneziu, iar acest mineral este binecunoscut pentru echilibrarea nivelului cortizolului din organism. Combinaţi spanacul cu citrice pentru a obţine o salata bogată şi în Vitamina C.

2. Mazăre şi orz

Substanţa din membrana acestora – numită fosfatidilserină – contracarează efectele negative ale cortizolului. În plus, această substanţă calmează sistemul nervos şi ajută la un somn bun.

3. Citrice

Cînd stresul ne doboară, ar trebui să înlocuim gustările bogate în carbohidraţi cu o varietate de citrice. Vitamina C din portocale şi kiwi încetineşte producţia de cortizol. Combinaţi portocale cu avocado şi o lingură de ulei de măsline. Astfel veţi reuşi, pe lîngă reducerea cortizolului, şi să scădeţi acumularea de grăsimi din jurul abdomenului, precum şi inflamaţiile.

4. Acizi graşi omega-3

Proprietăţile acizilor graşi omega-3 sînt diverse: reduc inflamaţiile, dar şi nivelul de cortizol din organism. Printre alimentele bogate în omega-3 se numără macroul, sardinele, seminţele de in, nucile.
5. Busuioc

Pe lîngă faptul ca este foarte gustos, busuiocul are proprietăţi de calmare a sistemului nervos. Ceaiul de busuioc are, de asemenea, rolul de a reduce nivelul de cortizol din organism.

6. Zinc

Ca şi magneziul, zincul inhibă secreţia de cortizol. Surse bogate de zinc sînt carnea slabă, fructele de mare, scoicile în special.

7. Ciocolata neagră

Antioxidanţii din ciocolata neagră au rol antiinflamator şi încetinesc producţia de cortizol. Sînt suficiente 40 de g de ciocolată neagră pe zi pentru a uita definitiv de hormonul stresului. Limitaţi-vă, totuşi, la maximum două tablete pe zi.

Sursa: „Medicina naturistă”

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :