CE ESTE UN CORONAVIRUS DE TIP NOU SI CUM SA TE PROTEJEZI IMPOTRIVA ACESTEI INFECTII?

Ce este un coronavirus? Coronavirusurile sînt o familie mare de virusuri, găsite atît la animale, cît și la oameni. Unele infectează oamenii și sînt cunoscute pentru faptul că provoacă boli, de la o răceală obișnuită pînă la boli grave ca sindromului respirator din Orientul Mijlociu (MERS) și Sindromul respirator acut sever (SARS).

Ce este un coronavirus ”nou”? Un coronavirus nou (COVID-19) este o tulpină nouă de coronavirus care nu a fost identificată mai înainte la oameni. Noul coronavirus, în prezent denumit COVID-19, nu fusese depistat înainte de raportarea focarului din Wuhan, China în decembrie 2019.

Cît de periculos este? Ca și în cazul altor boli respiratorii, infectarea cu COVID-19 poate cauza simptome ușoare, inclusiv nasul înfundat, gîtul inflamat, tuse și febră. Poate fi mai grav pentru unele persoane și poate duce la pneumonie sau dificultăți de respirație. Mai rar, boala poate fi fatală. Persoanele în vîrstă și persoanele cu afecțiuni preexistente (cum ar fi, diabet și boli cardiace) par să fie mai vulnerabili la îmbolnăvirea gravă cu virusul.

Poate COVID-19 să fie transmis de la persoană la persoană? Da, COVID-19 cauzează boli respiratorii și poate fi transmis de la persoană la persoană, de regulă, după contactul strîns cu pacientul infectat, de exemplu, într-o gospodărie, locul de muncă, sau centrul medical.

Ce pot face ca să mă protejez? Spală-te pe mîini des cu un produs de mîini pe bază de alcool sau cu săpun și apă. De ce? Spălatul pe mîini cu un produs de mîini pe bază de alcool sau cu săpun ucide virusul, dacă acesta se află pe mîinile tale.

Menține distanța socială – menține distanța de cel puțin 1 metru între tine și alte persoane, mai ales cele care tușesc, strănută și au febră. De ce? Atunci cînd persoana infectată cu o boală respiratorie, cum ar fi COVID-19, tușește sau strănută, ea proiectează picături mici care conțin virusul. Dacă ești prea aproape, poți inhala virusul.

Nu îți atinge gura, nasul și ochii cu mîna. De ce? Mîinile se ating de multe suprafețe care pot fi contaminate cu virusul. Dacă îți atingi ochii, nasul sau gura cu mîinile contaminate, poți transfera virusul de pe suprafață la tine.

Dacă ai febră, tușești sau îți este greu să respiri, adresează-te timpuriu la medic. Spune-i prestatorului tău de servicii de sănătate dacă ai călătorit într-o zonă în China unde a fost raportat COVID-19 , sau dacă ai fost în contact strîns cu cineva care s-a deplasat din China și are simptome respiratorii. De ce?

Ori de cîte ori ai febră, tușești sau ți-e greu să respiri este important să te adresezi la medic prompt, dat fiind că aceasta s-ar putea datora unei infecții respiratorii sau altei afecțiuni grave. Simptomele respiratorii cu febră au un șir de cauze și, în funcție de istoricul tău personal al călătoriilor și de circumstanțe, COVID-19 ar putea fi una dintre ele.

Dacă ai simptome respiratorii ușoare și nu ai călătorit în China sau pe teritoriul ei, aplică cu grijă igiena respiratorie și de mîini de bază și stai acasă pînă cînd te recuperezi, dacă este posibil.

Să port mască ca să mă protejez? Purtatul unei măști medicale poate contribui la limitarea răspîndirii unor boli respiratorii. Totuși, doar purtatul măștii nu este garantat că va stopa infecțiile și trebuie combinat cu alte măsuri de prevenție, inclusiv igiena de mîini și respiratorie și evitarea contactului strîns – cel puțin distanța de 1 metru între tine și alte persoane.

Cine se poate infecta cu acest virus? Persoanele care locuiesc sau călătoresc într-o zonă unde circulă virusul COVID-19 pot fi expuși riscului de infectare.Lucrătorii medicali care îngrijesc persoane care s-au îmbolnăvit de COVID-19 sînt expuși unui risc mai mare și trebuie să se protejeze prin proceduri adecvate de prevenire și control al infecției.OMS monitorizează în mod continuu epidemiologia acestui focar pentru a înțelege mai bine unde circulă virusul și cum oameni se pot proteja de infecție. Pentru mai multe informații, vezi situația cea mai recentă, oferită de OMS: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/situation-reports/

Cum se răspîndește virusul? Noul coronavirus este un virus respirator care se răspîndește în primul rînd prin contactul cu o persoană infectată prin picăturile respiratorii generate atunci cînd persoana, de exemplu, tușește sau strănută, sau prin picături de salivă sau scurgeri nazale. Este important ca toți să practice o igienă respiratorie bună. De exemplu, strănută și tușește în cotul îndoit, sau folosește un șervețel și aruncă-l imediat într-o ladă de gunoi închisă. De asemenea, este important ca persoanele să-și spele mîinile regulat fie cu un produs de mîini, bazat pe alcool, fie cu săpun și apă.

Cît de mult supraviețuiește virusul pe suprafețe? Încă nu se știe cît de mult supraviețuiește virusul COVID-19 pe suprafețe, deși informațiile preliminare sugerează că virusul poate supraviețui cîteva ore. Aplicarea unor dezinfectanți simpli pot ucide virusul, astfel eliminînd posibilitatea acestuia de a infecta în continuare persoanele.

Care este deosebirea între îmbolnăvirea cauzată de infecția COVID-19 , gripă sau o răceală? Persoanele infectate cu COVID-19, gripă sau o răceală în mod tipic dezvoltă simptome respiratorii, cum ar fi febră, tuse și scurgeri nazale. Deși multe simptome sînt la fel, ele sînt cauzate de diferite virusuri. Din cauza similarității acestora, poate fi greu de identificat boala doar în baza simptomelor. De aceea, sînt necesare testele de laborator pentru a confirma dacă cineva are COVID-19 .Persoanele care tușesc, au febră sau dificultăți de respirație trebuie să se adreseze timpuriu la medic. Pacienții trebuie să informeze prestatorii de servicii medicale dacă au călătorit în decursul a 14 zile înainte de dezvoltarea simptomelor sau dacă s-au aflat în contact strîns cu cineva care este bolnav cu simptome respiratorii.

Cît durează perioada de incumbare? Perioada de incumbare este intervalul de timp între infectare și apariția simptomelor clinice ale bolii. Estimările actuale ale perioadei de incumbare variază între 2 și 11 zile, și aceste estimări vor fi îmbunătățite cu apariția mai multor date. În baza informațiilor despre alte boli cauzate de coronavirus, cum ar fi MERS și SARS, perioada de incubare a COVID-19 ar putea fi pînă la 14 zile.

Poți să te molipsești de COVID-19 de la o persoană care nu prezintă nici un simptom? Înțelegerea intervalului în care pacienții infectați pot răspîndi virusul altor persoane este critică pentru întreprinderea acțiunilor de control. Sînt necesare informații medicale detaliate de la persoanele infectate pentru a determina intervalul infecțios al COVID-19. Potrivit rapoartelor recente, ar putea fi posibil ca persoanele infectate cu COVID-19 să fie molipsitoare înainte de a manifesta simptome semnificative. Totuși, în baza datelor actualmente disponibile, persoanele care au simptome cauzează majoritatea răspîndirii virusului.

Există vreun medicament specific pentru prevenirea sau tratarea COVID-19? La ora actuală, nu există medicamente specifice recomandate pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus. Totuși, cei infectați cu COVID-19 trebuie să primească îngrijire adecvată pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei care suferă de afecțiune gravă trebuie să primească îngrijire de sprijin optimizată. Unele tratamente specifice se află în proces de cercetare și vor fi testate prin intermediul studiilor clinice intervenționale. OMS contribuie la coordonarea eforturilor pentru elaborarea medicamentelor pentru tratarea COVID-19 cu un șir de parteneri.

Dacă vrei să te protejezi de infectarea cu noul coronavirus, trebuie să menții igiena mîinilor și respiratorie de bază, să practici alimentarea sigură și să eviți contactul strîns, ori de cîte ori este posibil, cu orice persoană care manifestă simptome de boală respiratorie, cum ar fi tusea sau strănutul.

Următoarele măsuri nu sînt recomandate în mod specific ca remedii pentru COVID-19, dat fiind că nu sînt eficace pentru a te proteja și pot chiar fi dăunătoare:

* Administrarea vitaminei C

* Fumatul

* Consumul ceaiurilor de ierburi tradiționale

* Purtatul mai multor măști pentru maximizarea protecției

* Automedicația, cum ar fi administrarea antibioticelor

În orice caz, dacă ai febră, tușești și ți-e greu să respiri, adresează-te la medic cît de curînd pentru a reduce riscul de dezvoltare a unei infecții mai grave și neapărat informează-ți prestatorul de servicii medicale despre călătoriile recente.

Ce trebuie să faci dacă ai călătorit într-o țară unde există îmbolnăviri cu COVID-19? Fiecare persoană revenită în țară este îndemnată să apeleze Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică: 080012300, în cazul în care prezintă următoarele simptome:

* febră

* tuse

* rinoree (nas curgător)

* dificultăți de respirație.

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :