Coronavirusul este mai periculos decat terorismul. Epidemia a provocat moartea a 1 017 de oameni si 42 708 de imbolnaviri

Epidemia provocata de coronavirusul din China s-ar putea incheia in aprilie, a declarat marti cel mai inalt consilier din sectorul medical al acestei tari, Zhong Nanshan, dar numarul deceselor a depasit 1.000.

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a avertizat ca lumea trebuie sa considere coronavirusul drept inamicul public numarul unu, mai periculos chiar decat terorismul, potrivit News.ro.

„Lumea trebuie sa se trezeasca si sa considere acest virus inamic drept inamicul public numarul unu”, a declarat seful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

In timp ce economia preseaza a doua mare economie a lumii, firmele chineze incearca sa isi reia activitatile dupa vacanta prelungita pentru Anul Noua chinezesc, iar sute dintre ele sustin ca vor avea nevoie de imprumuturi de ordinul miliardelor de dolari pentru a rezista.

Companiile au inceput sa faca concedieri, in pofida asigurarilor date de presedintele chinez Xi Jinping ca restructurarile vor fi evitate.

Bilantul epidemiei

Zhong a declarat ca numarul cazurilor noi de imbolnaviri este in scadere in unele provincii, acesta anticipand ca epidemia va atinge nivelul maxim in aceasta luna.

„Sper ca aceasta epidemie sau acest eveniment s-ar putea incheia undeva in aprilie”, a adaugat Zhong, epidemiolog care si-a dobandit reputatia prin combaterea epidemiei SARS in 2003.

OMS a anuntat marti ca epidemia a provocat moartea a 1.017 de oameni si 42.708 de imbolnaviri.

In alte 24 de tari si teritorii au fost confirmate 319 cazuri si doua decese, unul in Hong Kong s un altul in Filipine.

Actiunile, care au scazut in mai multe randuri de la izbucnirea epidemiei din China, de teama efectului negativ asupra economiei, au atins marti niveluri record la nivel global, in urma comentariilor facute de Zhong.

Guvernatorul Bancii Angliei, Mark Carney, a spus ca impactul financiar al epidemiei este gestionabil, iar productia economica pierduta din cauza epidemiei va putea sa fie recuperata in trimestrele urmatoare, dar a adaugat ca este prematur de evaluat impactul economic.

Tedros a spus insa ca noul coronavirus trebuie privind la fel ca un atac terorist.

„Ca sa fiu cinstit, un virus este mai puternic in crearea de tulburari politice, sociale si economice decat orice atac terorist. Este cel mai periculos inamic pe care vi-l puteti imagina”, a spus acesta.

Primul vaccin, numit oficial COVID-19, va aparea peste 18 luni, a spus seful OMS, cerand unitate la nivel global pentru a preveni aparitia ”mult mai multor cazuri si a unor costuri mult mai mari”.

Impactul epidemiei de coronavirus

Numerosi analisti incearca sa evalueze impactul economic al epidemiei din China.

Analisti ai JPMorgan au revizuit in scadere estimarea referitoare la cresterea economiei chineze in acest trimestru, afirmand ca epidemia ”a modificat complet dinamica economiei”.

Analistii bancii de investitii Nomura au spus ca virusul pare sa fi avut ”un impact devastator” asupra economiei chineze in ianuarie si februarie, pietele ”subestimand semnificativ” impactul.

Firma norvegiana de consultanta in domeniul energiei Rystad Energy anticipeaza ca epidemia va reduce cresterea cererii de petrol la nivel global cu un sfert, in acest an.

Cu toate acestea, doi oficiali din Uniunea Europeana au spus ca impactul asupra blocului comunitar avut de incetinirea economiei chineze va fi unul ”marginal”.

In China, peste 300 de companii solicita imprumuturi bancare de 57,4 miliarde de yuani (8,2 miliarde dolari) pentru a face fata problemelor, au declarat surse bancare.

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :