Obezitatea

Obezitatea – reprezintă o afecțiune metabolică hipotalamohipofuzară sau constutuțională cronică, caracterizată prin acumularea excesivă a țesutului adipos subcutanant, precum și în organelle interne, cavități funcționale, patul vascular și limfatic.

 

Facorii predispozanți și etiodelcanșatori: endogeni – dereglări endocrine și de metabolism;

                                                                       exogeni – alimentația în exces;

  • vărsta - se explică prin scăderea activității glandelor endocrine;
  • reducerea sau lipsa activității fizice;
  • factorii genetici – joacă un rol important,
  • factorii psihologici – diferite situații nereușite din viață, refugiul fiiind în alimentație excesivă;
  • modificări edocrine.

Gradul de manifestare a obezității: gradul I; II; III; IV – în dependență de surplus de masă  

                                                        corporală  față de cea ideală.

Explorări paraclinice:

  • parametrii antropometrici – forma corpului în dimensiuni;
  • analiza biochimică a săngelui – nivelul seric de colesterol;
  • examenul urinei;
  • radiografia și oftalmoscopia;
  • examinarea sistemelor de organe afectate  - ECG; Echo-CG; examenul ecografic al organelor parenchimatoase și consultarea specialiștior.

Proncipii de tratament:  

  • regumul alimentar restrictiv (dieta Nr.8 după Pevzner); - cu reducerea de dulciuri, condimente,

                                                      alcool, grăsimi, afumături, sărat, făinoase;

  • alimentația vegetală diversă;
  • cultura fizică - cel mai prețios regim;
  • tratament medical,
  • tratament chirurgical – în cazuri excepționale;
  • profilaxia prevenirii obezității.

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :