Majoritatea oamenilor consumă în jur de 140 kg de cartofi pe an. Cu toate acestea, cartoful nu este considerat o legumă cu prea multe valori nutritive. Cartofii gătiți la cuptor pot fi incluși în planurile de dietă pentru slăbit, întrucât acestea chear oferă organismului multe beneficii nutriționale. Atunci cînd sunt preparați în mod corect, cartofii reprezintă o sursă relative ieftină de substanțe hrănitoare esențiale pentru orice persoană.
Cartofii sunt bogați în potasiu. Potasiul este un electrolit important pentru păstrarea echilibrului apei și fluidelor din celulele organismului. De asemenea, potasiul joacă un rol important în funcționarea optimă a sistemului nervos și contracția mușchilor din corp, inclusiv a inimii. Un cartof mediu copt, în coajă, conține aproximativ 700mg de potasiu. Cartofii sunt o sursă bună de vitamina C, de obicei cînd o persoană se gîndește la vitamina C, nu prea ia în considerare cartofii. Cu toate acestea, un cartof de mărime medie oferă aproximativ 45% din valoarea zilinică de vitamina C. Cartofii conțin fibre, fibrele sunt foarte importante pentru pierderea în greutate, sănătatea inimii și digestie. Consumul unui cartof cu coajă poate fi o modalitate bună de a adăuga mai multe fibre la dieta zilinică. Nu conțin grăsimi , nu au sodiu și au un conținut scăzut de zahar.