Cum se raspindeste coronavirusul acasa sau la scoala

Cum se răspîndește noul coronavirus într-un spațiu închis cum ar fi o sală de clasă, un bar sau cameră unde se întîlnesc mai multe persoane? Este întrebarea pe care și-au pus-o cercetătorii și care au recurs la un experiment pentru a vedea cît de repede se răspîndește COVID, experiment publicat de ElPais, potrivit Digi24.ro.

Potrivit studiului, dacă oamenii petrec un timp îndelungat într-o încăpere neaerisită, riscă să se infecteze cu SARS CoV2 chiar dacă poartă mască și dacă stau la distanță unii de ceilalți.

Potrivit studiului, sunt cîteva diferențe esențiale care salvează persoane aflate într-un spațiu închis. În cazul în care timpul întîlnirii se înjumătățește, fereastra este deschisă pentru a asigura o bună aerisire a încăperii, iar oamenii poartă măști, riscul de infectare se reduce semnificativ.

Fizicianul Cristian Presură a explicat la Digi24 de ce se întîmplă acest lucru.

„Dacă reducem timpul de expunere cu un factor de 2, dacă purtăm mască și dacă ventilăm foarte bine, numărul de cazuri de infecție scade cu un factor de 10. Avem de 10 ori mai puțini oameni infectați în zona respectivă, fie că vorbim de un bar, fie că vorbim de casă, fie că vorbim de o casă. E foarte important ca toți trei factorii să contribuie”, a spus el.

Simplul fapt că vorbim cu alți oameni într-o încăpere crește riscul de contaminare.

„Atunci cînd vorbim, eliminăm foarte multe particule care conțin virusul, de 10 ori mai multe decît atunci cînd tăcem, iar atunci cînd vorbim tare, cu o voce și mai ridicată, chiar de 50 de ori mai multe”, spune fizicianul.

„Studiul ne face atenți la faptul că aceste particule sunt purtate în aerosoli, în aer, și trebuie să le privim ca pe un fum invizibil. Cînd este fum în cameră, ce facem? Aerisim. Este primul lucru pe care putem să-l facem cînd vedem fumul. La fel trebuie să privim și acest virus și atunci trebuie să aerisim foarte bine. Dacă adoptăm toate 3 regulile – timp scurt, mască și ventilație bună –, putem să reducem cu un factor de 10 riscul de infecție”, a explicat el.

Presură a explicat și legătura dintre durata unei mese sau a unui eveniment petrecut într-un spațiu închis și riscul de infectare.

„Durata este foarte importantă, pentru că acest virus prezent în aerosoli se acumulează. Și, cu cît sunt mai mulți în jur, cu atît noi inhalăm mai mult. Mă întorc la comparația cu fumul de țigară. Cu cît cineva fumează mai mult, cu atît eliberează mai mult fum și noi inhalăm mai mult. La fel este și cu COVID. Cineva care este infectat și vorbește, cu cît vorbește mai mult, cu atît elimină mai multe astfel de particule”, a spus Presură.

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :