Este unul dintre cele mai importante minerale din organism. Vital pentru sănătatea oaselor

Calciul este mineralul care se găsește în cantitatea cea mai mare din organism, reprezentând aproximativ 2% din greutatea corpului. Este extrem de important pentru sănătatea oaselor și a dinților, pentru transmiterea nervoasă dar și pentru activitatea inimii.

De asemenea, este un mineral extrem de util pentru doamnele care vor să slăbească, fiindcă acesta inhiba o anumita substanță ce face parte din grupul vitaminei D, care provoacă depunerea grăsimilor și încetinește metabolizarea lipidelor.

Calciu îl poți lua fie din alimente, fie din suplimente pe care le cumperi de la farmacie.

Care sunt principalele surse de calciu:

Laptele și brânzeturile constituie principalele surse de calciu. Dar acestea se găsește și în varză, pătrunjel, broccoli, stridii, somon, conserve de pește, gălbenuș de ou. Și soia, fasolea boabe, migdalele, alunele conțin cantități suficiente de calciu. Inclusiv anumite tipuri de apă minerală au calciu.

Doza zilnică de calciu:

Necesarul zilnic de calciu pentru un adult este de 1.000 mg/zi. Femeile însărcinate sau cele care alăptează trebuie să-și suplimenteze doza zilnică – evident cu acordul medicului ginecolog sau a celui de familie. Acestea trebuie să aibă un aport de până la 1500 mg/zi. Sugarii au nevoie de 350 – 500 mg/zi, la copii necesarul este de 500 – 800 mg/zi. Adolescenții au nevoie de 1100/1200 mg/zi.

Ce înseamnă excesul de calciu:

Excesul de calciu sau hipercalcemia apare destul de rar în comparație cu deficitul de calciu. Principala cauză este secreția excesivă a glandelor paratiroide, consumul de alimente bogate în calciu concomitent cu administrarea de vitamina D, hipervitaminoza D. Principalele simptome sunt: astenie, stări de somnolență, scăderea capacității de învățare, oboseală accentuată, apetit diminuat, greață, stări de vomă, constipație, palpitații, hipertensiune arterială, dureri de oase, urinare frecventă, colici renale, apatie, tristețe.

Ce înseamnă deficitul de calciu:

Hipocalcemia este foarte des întâlnită în rândul femeilor gravide sau a celor care alăptează. Principalul vinovat este aportul insuficient de calciu prin lipsa produselor lactate din alimentație. Uneori, calciu se elimină și prin urină.

Principalele simptome ale deficitului de calciu sunt: insomnia, dureri puternice de cap, stări anxioase chiar depresive, tulburări de memorare și de concentrare, dureri în piept sau palpitații.

sursa: https://www.doctorulzilei.ro

 

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :