Italia, desemnată cea mai sănătoasă ţară din lume în 2017

Italia, desemnată cea mai sănătoasă ţară din lume în 2017

Mamma mia! Bloomberg Global Health Index a dat publicităţii topul ţărilor listate ca fiind cele mai sănătoase din lume. În fruntea clasamentului, se află Italia, pentru că atunci cînd vine vorba de trăit o viaţă lungă, acesta este locul în care trebuie să fii.

"Cizma" Europei, înconjurată de cinci mări, este ţara cu cei mai sănătoşi oameni de pe Pămînt. 163 de state au fost analizate de cei de la Bloomberg, iar concluzia a fost că un copil născut în Italia are cele mai mari şanse să ajungă octogenar. Italia este unul dintre cele mai dezvoltate state din lume, însă creşterea ei economică a stagnat de cîteva decenii, aproape 40% dintre tinerii italieni sunt şomeri, iar ţara are una dintre cele mai mari datorii din lume, raportată la economia sa. Şi cu toate acestea, italienii sunt în cea mai bună formă. Americanii, canadienii şi britanicii, de exemplu, suferă de tensiune arterială mare sau colesterol.

Dintre factorii care au contribuit decisiv la punctarea favorabilă a Italiei se află sistemul de sănătate care este deja foarte eficient, dar care – chiar şi aşa – este îmbunătăţit de la an la an. Italia are "exces de medici", spune Tom Kenyon, medic şi CEO al Project Hope. Iar unul dintre cele mai vizionate şi de lungă durată show-uri tv din ţară se numește "A Doctor in the Family" (Un doctor în familie).

Dar, desigur, pînă la sistemul de sănătate, un alt factor major este dieta mediteraneană a italienilor, cea mai sănătoasă din lume, bazată pe ulei de măsline, peşte, fructe şi legume proaspete, chiar şi cînd e vorba de preparate tradiţionale, precum pizza sau paste.

Adam Drewnowski, director al Center for Public Health Nutrition de la Universitatea din Washington, a scris despre importanţa accesului consumatorului la produse proaspete, fructe, carne slabă şi peşte. Iar Italia le are pe toate.

Porţiile de mîncare nu sunt atît de voluminoase, iar masa în sine este împărţită în mai multe feluri, savurate în tihnă, pe o durată mai îndelungată. De asemenea, italienii obişnuiesc să ia cina în familie sau alături de prieteni, lucru care, cred experţii, este important de subliniat deoarece contribuie la eliberarea stresului, asigurînd o stare de bine, precum şi un sentiment de echilibru şi confort.

La dolce vita. Ce ce Italia este considerată paradisul gastronomic al lumii?

Durata medie de viaţă pentru italieni este de 83 de ani, iar asta a fost pusă în legătură directă cu un alt obicei tradiţional al lor: la Passegiata sau plimbarea de după cină pe care obişnuiesc să o facă. Mai mult, însuşi relieful Italiei, presărat de dealuri şi coline, contribuie la starea de sănătate a locuitorilor ei, pentru că, în mod natural, vrînd-nevrînd, cei mai mulţi dintre ei ajung, printr-o simplă deplasare, să facă sport.  Preocuparea pentru o viaţă sănătoasă a italienilor apare, de altfel, şi la nivelul mentalităţii lor: una dintre expresiile lor cele mai uzuale este "La Salute prima di tutto" - sănătatea înainte de toate. Fiecare ţară din acest index a fost analizată şi clasificată în funcţie de mai multe variabile, precum speranţa de viaţă, cauzele deceselor şi riscurile de sănătate. 

Iată cum arată top 10 al celor mai sănătoase ţări din lume: 

1. Italia

2. Islanda

3. Elveţia

4. Singapore

5. Australia

6. Spania

7. Japonia

8. Suedia

9. Israel

10. Luxemburg

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :