Merele au un raport ideal între minerale, vitamine, fibre, proteine și glucide. Un măr are 5 grame de fibre, ceea ce reprezintă 20 la sută din cantitatea necesară zilinică a unui adult.
Fibrele sunt cele care conferă senzația de satietate, care determină eliminarea grăsimilor în exces și cele care mențin la un nivel normal glicemia.Un măr de mărimea medie are circa 81 calorii, 4 grame de grăsimi, 0,26 grame proteine, 21 grame de glucide(carbohidrați) 4 grame de fibre, 90 la sută apă, vitaminele A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D, E, K, precum și minerale calciu, cupru, magneziu, mangan, fosfor, seleniu, sodiu, zinc. Mărul are capacitatea de a scădea foarte eficient colesterolul. Foarte important, pentru a spori efectele, este să mănînci mărul cu tot cu coajă, pentru că acesta are pînă la de șase ori mai mulți compuși antioxidanți, decît pulpa. Mărul previne cancerul. Studii de laborator au arătat că mai multe componente din măr reduce capacitatea celulelor canceroase de a se dezvolta. Oamenii care consumă zilinic, cel puțin un măr, reduc la jumătate ceea ce este foarte mult riscul de a dezvolta cancere oral, esofagiene, dar și la sîn și prostată. Merele te fac mai intelligent. Este dovedit că merele stimulează producția de acetilcolină, o substanță chimică care transmite mesaje între celulele nervoase, astfel că merele te pot ajuta să gîndești mai repede, îmbunătățesc memoria, reduce șansele de a dezvolta boala Alzheimer.