Obezitatea – reprezintă o afecțiune metabolică hipotalamohipofuzară sau constutuțională cronică, caracterizată prin acumularea excesivă a țesutului adipos subcutanant, precum și în organelle interne, cavități funcționale, patul vascular și limfatic.
Facorii predispozanți și etiodelcanșatori: endogeni – dereglări endocrine și de metabolism;
exogeni – alimentația în exces;
- vărsta - se explică prin scăderea activității glandelor endocrine;
- reducerea sau lipsa activității fizice;
- factorii genetici – joacă un rol important,
- factorii psihologici – diferite situații nereușite din viață, refugiul fiiind în alimentație excesivă;
- modificări edocrine.
Gradul de manifestare a obezității: gradul I; II; III; IV – în dependență de surplus de masă
corporală față de cea ideală.
Explorări paraclinice:
- parametrii antropometrici – forma corpului în dimensiuni;
- analiza biochimică a săngelui – nivelul seric de colesterol;
- examenul urinei;
- radiografia și oftalmoscopia;
- examinarea sistemelor de organe afectate - ECG; Echo-CG; examenul ecografic al organelor parenchimatoase și consultarea specialiștior.
Proncipii de tratament:
- regumul alimentar restrictiv (dieta Nr.8 după Pevzner); - cu reducerea de dulciuri, condimente,
alcool, grăsimi, afumături, sărat, făinoase;
- alimentația vegetală diversă;
- cultura fizică - cel mai prețios regim;
- tratament medical,
- tratament chirurgical – în cazuri excepționale;
- profilaxia prevenirii obezității.