Potrivit unui studiu, o mutatie a virusului SARS-CoV-2 care provine din Spania s-a extins in Europa

Virusul SARS-CoV-2 a suferit sute de mutaţii, iar una dintre ele, frecvent întîlnită pe durata celui de-al doilea val al pandemiei cu care se confruntă în prezent Europa, a apărut prima oară în Spania, arată datele unui studiu publicat Joi şi care a fost realizat de cercetători spanioli şi elveţieni, relatează EFE, preluată de Agerpres.

Analizele realizate de Universitatea din Basel, Şcoala Politehnică Federală din Zurich şi consorţiul spaniol SeqCovid-Spain, alături de Centrul Superior de Investigaţii Ştiinţifice (CSIC), au concluzionat că noua tulpină virală provine din Spania şi s-a extins în ultimele luni în Europa şi în alte regiuni ale lumii.

Cercetătorii au denumit această nouă mutaţie "20A.EU1", iar analizele semnalează prezenţa acesteia în 80% din probele prelevate în Spania, în 90% în cele din Marea Britanie şi în 30%-40% în cele din Elveţia.

Nimic nu arată însă că această nouă variantă a virusului ar putea fi mai periculoasă decît celelalte, că ar putea avea un comportament diferit sau că ar fi singura ce prevalează în cel de-al doilea val european al pandemiei de COVID-19, în cadrul căruia au fost identificate şi alte mutaţii, au precizat autorii studiului.

Cercetătorii sunt de părere că apariţia acestei mutaţii în Spania, în timpul lunilor de Vară, ar putea fi corelată „cu un eveniment super-propagator legat de prezenţa lucrătorilor agricoli în Nord-Estul teritoriului spaniol”, iar, ulterior, este posibil ca noua tulpină să se fi extins în întreaga Spanie şi în alte zeci de ţări europene, ajungînd să fie semnalate cazuri inclusiv în regiuni îndepărtate, precum Hong Kong şi Noua Zeelandă.

Relaxarea restricţiilor de călătorie în Vară şi faptul că Spania este o importantă destinaţie turistică au facilitat răspîndirea acestei variante a genomului noului coronavirus, potrivit unui comunicat publicat de Universitatea din Basel.

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :