Simptome ale cancerului de sân de care n-ai mai auzit. Semnele atipice întârzie diagnosticarea

Simptome ale cancerului de sân mai puțin știute, dacă ar fi mai cunoscute poate că nu s-ar întârzia atât diagnosticarea, în foarte multe cazuri de boală.

Deși principalul semn care le trimite pe femei la un medic este nodulul la sân, acesta nu este singurul simptom al cancerului mamar.

Un studiu prezentat la conferința Institutului Britanic de Cercetare a Cancerului a scos la iveală că una din șase femei diagnosticate cu cancer la sân au raportat prima dată un alt simptom, care nu era un nodul. Din cauză că majoritatea femeilor nu  sunt familiarizate cu simptomele atipice ale acestui tip de cancer, se întârzie diagnosticarea

Bineînțeles că acest lucru nu înseamnă că femeile nu ar mai trebui să-și verifice sânii frecvent, însă ar trebui, de asemenea, să ia în considerare și alte semne. Femeile ar trebui să fie atente la orice modificare a sânilor și să se adreseze unui medic atunci când observă ceva neobișnuit. Iată câteva exemple.

 

Piele uscată sau cu adâncituri

Dacă observi pe suprafața sânilor că în anumite zone pielea este uscată și mai groasă sau că are aspect de coajă de portocală, ar trebui să mergi la medic pentru că poate fi un semn al cancerului.

Tumefierea

Uneori nodulii pot crește în interior și chiar dacă nu îi poți simți, aceștia pot duce la modificare formei și a mărimii sânilor. În unele cazuri apar și dureri.

Schimbări ale sfârcurilor

Unele cancere mamare pot cauza retracția sfârcurilor. 7% dintre femeile diagnosticate cu cancer la sân au raportat schimbări ale sfârcurilor.Mameloanele retractate sunt normale, dacă le ai aşa de la pubertate. Dar dacă acest lucru apare mai târziu, poate fi semn de cancer.

Scurgeri din mameloane

Galben, verde, maro sau gri, lichidul care curge din multiplele canale ale ambelor mameloane se datorează probabil fie schimbărilor fibrochistice ale sânilor, fie dilatării canalelor. Lichidul alburiu din canale este probabil lapte, mai ales dacă iese din ambele mameloane.

O scurgere de culoarea roşie-închis sau neagră conţine sânge. Ea poate indica o mică tumoră benignă care creşte într-un canal mamar, deşi cancerul mamar este o probabilitate îndepărtată. O scurgere apoasă (curată) poate indica de asemenea un cancer incipient.

de: https://www.doctorulzilei.ro

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :