Instituţia Medico-Sanitară Publică Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie (IMSP SCTO) a fost instituită în Republica Moldova în toamna anului 1962 în conformitate cu prevederile ordinului MS nr.125 din 12.08.1957. În baza acestui ordin a fost instituit Dispensarul Republican de Traumatologie, Ortopedie şi Protezare cu staţionar de o capacitate de 30 paturi. Instituţia nominalizată a avut o destinaţie specială – acordarea asistenţei medicale – invalizilor şi participanţilor la cel de-al II-lea Război Mondial, invalizilor de muncă, cetăţenilor republicii cu traumatisme dobîndite la adulţi, adolescenţi şi copii, şi consecinţele lor.
După finisarea construcţiei noului bloc curativ pe adresa str. Academiei 11, instituţia în cauză a fost reorganizată în Spitalul Republican de Traumatologie, Ortopedie şi Protezare cu 3 secţii pentru tratament specializat spitalicesc pentru adulţi cu leziuni corporale recente (acute), cu maladii ortopedice şi protezare şi 30 paturi pentru ortopedie pediatrică.
Din anul 1975 atelierele de protezare au fost divizate de spital fiind considerate ca ramură a industriei. Spitalul reorganizat în Spitalul Clinic Republican de Traumatologie şi Ortopedie.
Din toamna anului 1977 instituţia în cauză a fost redislocată pe adresa: MD – 2004, m. Chişinău, bd. Ştefan cel Mare, 190, fiind majorată capacitatea pînă la 470 paturi, avînd 9 secţii specializate, subdiviziuni şi servicii necesare. În baza spitalului este amplasată şi îşi exercită activitatea Catedra de Traumatologie, Ortopedie şi Chirurgie de Campanie a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”.
La moment IMSP Spitalul Clinic de Traumatologie şi Ortopedie este o instituţie specializată de profil chirurgical, care dispune de staţionar cu capacitatea de 240 paturi, divizate în 8 secţii specializate de staţionar, 7 subdiviziuni specializate, 5 laboratoare, 5 cabinete şi alte servicii auxiliare.
Instituţia este un spital clinic, unde se amplasează şi activează catedra de „Traumatologie, Ortopedie şi Chirurgie în Campanie” a Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemiţanu”.
În cadrul spitalului activează 3 profesori universitari, doctor habilitat în medicină, 7 conferenciari universitari, 5 doctori în medicină şi 45 medici-specialişti grad superior de calificare şi categoria I, 3 farmacişti şi 3 specialişti de alte profiluri.
Obiective instructive şi practico-ştiinţifice ale instituţiei – tratamentul leziunilor corporale complicate, leziunilor termice şi maladiilor ortopedice a sistemului osteoarticular la adulţi şi copii.