Belgia a convenit să achiziţioneze cîte 10.000 de tratamente cu medicamentele antivirale orale dezvoltate de companiile Pfizer şi Merck împotriva COVID-19, a comunicat un purtător de cuvînt al Ministerului Sănătăţii, pentru Reuters.
Numeroase Guverne depun mari eforturi pentru a achiziţiona antiviralul Paxlovid, pastila dezvoltată de Pfizer.
În schimb, molnupiravir, dezvoltat în comun de Merck şi Ridgeback Biotherapeutics, se confruntă cu probleme după rezultatele dezamăgitoare din studiul clinic, Franţa anunţînd deja în Decembrie anularea comenzii sale pentru acest medicament.
Ministrul belgian al Sănătăţii a declarat la începutul lui Decembrie că Guvernul se află în discuţii cu Merck pentru a achiziţiona molnupiravir, iar autorităţile medicale belgiene recomandaseră să se cumpere atît molnupiravir, cît şi Paxlovid.
”Ambele discuţii au fost finalizate şi vom cumpăra cîte 10.000 de tratamente din fiecare”, a declarat pentru Reuters Arne Brinckman, purtător de cuvînt al Ministerului Sănătăţii, întrebat despre posibila achiziţie a ambelor medicamente.
Protocolul de tratament cu antiviralul de la Pfizer constă în administrarea cîte unei pastile dimineaţa şi seara, timp de trei zile. În cazul tratamentului cu molnupiravir de la Merck, se administrează cîte o pastilă dimineaţa şi una seara, timp de patru zile.
Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) nu l-a autorizat pe nici unul dintre ele, dar a emis o recomandare vizînd administrarea lor ca tratamente de urgenţă, în contextul în care statele Uniunii Europene se confruntă cu o creştere exponenţială a numărului de cazuri, cauzată de varianta Omicron, mult mai contagioasă, a SARS-CoV-2.
Purtătorul de cuvînt belgian nu a răspuns la solicitarea de a preciza ce sumă a fost de acord Guvernul să plătească, şi nici nu a indicat cînd sunt aşteptate primele pastile antivirale.
La sfîrşitul lunii Decembrie, Franţa a anunţat că a anulat comanda pentru 50.000 de tratamente cu molnupiravir după ce producătorul Merck a făcut publice în Noiembrie date indicînd că medicamentul este considerabil mai puţin eficient decît se sconta, în studiul său clinic reducînd cu circa 30% spitalizările şi decesele la pacienţii cu risc ridicat.
În schimb, Pfizer a anunţat că Paxlovid a arătat o eficacitate de aproape 90% în prevenirea spitalizărilor şi deceselor la pacienţii cu risc ridicat, iar date de laborator sugerează că medicamentul îşi păstrează eficacitatea şi împotriva variantei Omicron a coronavirusului.