Alimentatie sanatoasa

Ca o fază naturală a evoluției noastre personale, trebuie sa fim preocupați si de o alimentație sanatoasa. Degeaba facem mișcare, fitness, meditație etc daca nu acordăm puțină atenție la ce și cum mîncăm.

Ce ar trebui sa conțină o alimentație sanatoasă?   

O alimentație sanatoasă ține cont de cantitațile optime, evident că trebuie să te alimentezi suficient, dar niciodata în exces. Alimentația corecta include toate grupele de nutrienți, cu importanță egală în buna funcționare a organismului. Proteinele, care refac celulele organismului se gasesc în carne, ouă și lactate. Carbohidrații, care furnizează energie se gasesc în cereale, paste, fructe, legume. Nu în ultimul rând, avem nevoie de grăsimi, chiar dacă sunt necesare în cantități mai mici. Să nu uităm de fructe si legume, care nu ar trebui să ne lipsească din casă. Legumele conțin vitamine și completează în mod sănătos orice masă iar fructele sunt o gustare mult mai sănătoasă decît dulciurile. Este important să consumi toate tipurile de nutrienți, dar ai grija cum le combini. Combinația între carbohidrați și grăsimi este interzisă. La fel este interzisă și combinația de proteine cu carbohidrați, cerealele sub orice forma se consuma singure la o masa, la fel ca si fructele, care se consumă doar ca gustare, între mese. O deosebită atenție atragem asupra consumului de apa. Apa trebuie consumata inainte cu 20 de minute de masă pentru a evita diluarea acidului gastric,în caz contrar alimentele nu se mai digeră suficient. Recomandarea este că în timpul mesei să nu exagerăm cu băutul apei, sucurilor și lichidelor în general.

Țineți minte de mesele importante zilnice!

Imediat ce te trezesti, bea o cana de apă 300ml. Apa călduță parcurge traseul digestiv și curăță intestinele de ceea ce a rămas acumulat din ziua precedentă.

Micul dejun nu trebuie sa lipsească niciodata din două motive:

Dimineața și în prima parte a zilei consumul energetic al organizmului este cel mai mare. De aceea, este recomandat sa se consume alimentele cele mai bogate în calorii dimineața și la masa de prînz.

Nu săriți peste micul dejun.

Atunci cînd se sare peste micul dejun organismul va fi lipsit de energia necesara desfașurării activităților zilnice, astfel încât se va ajunge inevitabil la consumul unor cantități mai mari de alimente la masa de seară, cînd consumul energetic al organizmului este cel mai redus. Așa ajungi să te ingrași mult mai usor. Respectiv, masa de seară trebuie sa fie săracă în calorii si grăsimi insă bogată în proteină și fibre.

De reținut ultima masă trebuie sa fie nu mai tîrziu de ora 19.00.

Reduceți consumul anumitor elemente. Aici intră alimentele rafinate cele prăjite, mezelurile.

Consumati cat mai multe alimente proaspete, legume și fructe.         

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :