Cheia este o gena cunoscuta sub numele de MYC. Aceasta este una dintre cele mai frecvent afectate gene de aceasta boala si contribuie la cresterea tumorilor cancerigene. MYC controleaza cresterea celulelor normale, dar atunci cand este transformata de cancer se declanseaza o reactie in lant care determina cresterea tumorilor intr-un ritm necontrolat.
In acest moment, nu exista nicio modalitate de a tinti in mod direct gena MYC, asa ca cercetatorii s-au concentrat pe blocarea reactiei in lant dintre gena si tumora.
Cancerul s-ar putea autodistruge datorita acestei descoperiri
In trecut, oamenii de stiinta au incercat sa blocheze o enzima numita PERK, ce era implicata in acel proces de crestere a tumorilor. In acest nou studiu, cercetatorii au demonstrat ca blocarea PERK nu inseamna oprirea cancerului pentru ca gena MYC poate crea o reactie in lant prin alta enzima.
Oamenii de stiinta au identificat o proteina numita ATF4, iar cand acestia au blocat-o celulele tumorale au produs prea multe proteine, iar, in cele din urma, au murit. Asta a facut ca tumorile sa nu mai creasca in cazul soarecilor cu limfom si cancer colorectal. Practic, cancerul s-a autodistrus.
S-a constatat si o legatura intre ATF4 si tumorile create de gena MYC in cazul omului, astfel ca aceasta descoperire ar putea indica o cale noua de tratament ce implica blocarea ATF4. Cercetatorii doresc acum sa afle de ce ATF4 are acest efect.
Nu este prima data cand oamenii de stiinta fac progrese in domeniu. O echipa de cercetatori de la Wellcome Sanger Institute au reusit sa dezactiveze fiecare instructiune genetica din 30 de tipuri de cancer. Astfel, au descoperit 600 de vulnerabilatati, fiecare din ele putand fi un punct de plecare pentru posibile medicamente. Insa pana acum nimeni nu a venit cu o solutie salvatoare.