CNN a vorbit cu un specialist, doctorul Greg Poland, profesor si specialist in boli infectioase la Mayo Clinic, pentru a afla care sunt diferentele intre simptomele infectiei cu coronavirus si gripa, raceala sau alergie.
Informatii importante pentru a-i ajuta pe cetateni sa ia o decizie in functie de starea lor de sanatate.
Simptome raceala sau alergie: Mancarime la nas, Nas infundat, Stranut;
Simptome gripa sau coronavirus: Febra, Oboseala, Dureri musculare, Tuse uscata, Durere in gat, Simptome care se inrautatesc;
Simptome coronavirus: Dificultate de respiratie.
Simptome mai putin tipice pentru coronavirus: Acumulare de mucus in gat, Durere de cap, Hemoptizie (Eliminare de sange prin tuse, provocata de o hemoragie a cailor respiratorii, mai ales in cazurile de tuberculoza pulmonara), Diaree;
Iti curge nasul, iti lacrimeaza ochii? Probabil ai o alergie
”Problema cu alergiile sezoniere este ca afecteaza ochii si nasul”, spune Poland pentru CNN.
”Au tendinta de a afecta in special nasul si majoritatea simptomelor sunt localizate in zona capului, asta daca nu apar eruptii pe piele”, spune doctorul.
Simptomele de coronavirus si gripa sunt mai degraba sistemice
Asta inseamna ca afecteaza intregul corp.
”Gripa si coronavirusul afecteaza si alte sisteme si tractul respirator inferior. Probabil ca nu iti va curge nasul, dar ar putea sa te doara gatul, ai putea tusi sau avea dificultati respiratorii”, spune doctorul.
Temperatura este importanta. Alergiile nu vor provoca febra, in general. Si nici dificultati de respiratie, asta daca nu cumva ai alte efectiuni precum astm.
Simptomele alergiilor sunt recurente
Poland spune ca daca ai mai avut aceleasi simptome in urma cu un an, in aceeasi perioada, probabil ca ai alergii sezoniere. In acest caz, un tratament disponibil in farmacii, fara reteta, este suficient.
Simptomele de gripa sau coronavirus te incapaciteaza
”Daca ai gripa sau coronavirus te simti foarte obosit, te dor toate, incat trebuie sa stai in pat. Toata lumea ar observa diferenta”, spune Poland.
”Alergiile te pot obosi, dar nu asa de mult incat sa cauzeze dureri puternice”.
Raceala si gripa usoara trec de la sine
In cazul unei raceli sau al unei gripe usoare, simptomele devin mai suportabile cu ajutorul odihnei. Varstnicii ar putea sa sufere mai mult chiar si in aceste conditii totusi.
Simptomele se agraveaza in cazul gripei si coronavirusului
Daca ai gripa sau coronavirus, simptomele s-ar putea agrava chiar cand crezi ca ar trebui sa incepi sa te simti mai bine. Acesta este un semn clar ca trebui sa consulti un doctor.
”Un simptom care ar trebui sa fie suspect este dificultatea de a respira. Oamenii pot dezvolta pneumonie si de la gripa, deci asistenta medicala este oricum necesara”, spune doctorul.
Simptomele initiale pot fi asemanatoare
Din nefericire, spune Poland, stadiile initiale ale racelilor, gripelor sau infectiilor cu coronavirus pot fi asemanatoare. Mai ales ca unele cazuri de gripa sau de infectie cu coronavirus pot da simptome usoare. De aceea, este important de stiut ca daca simptomele persista, este bine sa fiti atenti, mai ales daca sunteti o persoana vulnerabila – varstnica, cu afectiuni cronice.
Infectia cu coronavirus poate fi dedusa din context
Daca considerati ca sunteti infectat cu coronavirus, doctorul ar trebui sa va adreseze niste intrebari: Ati calatorit recent? Unde? Ati avut contact cu cineva care a calatorit? Ati avut contact cu cineva care locuieste intr-o zona unde este un focar de infectie? Locuiti in apropierea unui focar de infectie?
”Daca sunteti ingrijorat, sunati-va medicul”, spune Poland.
”Descrieti simptomele si medicul va lua o decizie”, spune acesta.
Ce recomanda medicii de familie din Romania
Medicul de familie Ana Maria Iari si mai multi medici din Ambulanta Bucuresti se completeaza in informatiile pe care le dau pentru public. Ei descriu sistemul si ce trebuie sa faca cei care se simt rau.
Potrivit zonelor din care vine pacientul, sau simptomelor, ce recomanda medicii de familie daca te-ai intors recent din strainatate sau te simti slabit/cu o parte din simptome: Sa te autoizolezi la domiciliu, sa vorbesti cu ei de doua ori pe zi la telefon, iar in momentul in care ai temperatura crescuta, sa suni la 112.
In acelasi timp, momentan testele se fac doar celor cu factori de risc, deoarece nu sunt suficiente teste si capacitatea de procesare este limitata, iar fluxul oamenilor care se intorc in tara e foarte mare.