Herpesul genital

Herpesul genital este o infectie inalt contagioasa transmisa, de obicei, prin contact sexual (vaginal, oral, anal) cu o persoana infectata care are leziuni ulcerative.
- Herpes genital primar – infecție inițială cu Herpes simplex, afectează aparatul genital.
- Herpesul genital recurent (secundar) – reactivarea infecției latente cu virusul herpetic, în general cu afectare genitală în antecedente.

Simptome:
- Primul episod de herpes genital: durere genitală cu caracter de arsură, vezicule cu bază roșiatică needematoasă ce ulcerează, formează cruste și se vindecă spontan în 14-17 zile.
- Herpesul genital primar: febră, dureri de cap, disconfort general, dureri musculare, durere genitală cu caracter de arsură, disurie, ocazional retenție urinară. Vezicule cu o bază roșiatică edematoasă, care se ulcerează, formează cruste și se vindecă spontan în 21 de zile. Leziunile sunt bilaterale, care afectează inițial organele genitale externe:
• la femei – labiile, fața internă a coapselor, mucoasa vaginală, tegumentul perianal;
• la bărbați – glandul, corpul penisului, uretra.
- Herpesul genital recurent: arsuri, amorțeli, furnicături, parestezii ale organelor genitale la locul leziunilor anterioare, durere genitală cu caracter de arsură, vezicule cu o bază eritematoasă needematoasă, care se ulcerează, formează cruste și se vindecă spontan în 7-10 zile. Leziunile sunt unilaterale.

Tratament: comprese reci, împachetări cu gheață ale perineului, igienă locală, analgezice, anestezice topice. Evitarea contactului sexual în prezența leziunilor genitale, odihnă adecvată dacă sunt prezente manifestări sistemice. Recomandăm prezentarea la medic.
Tratament medicamentos doar după prescripție medicală.

Evoluție: rezoluția semnelor/simptomelor – herpesul primar în 14-21 de zile, primul episod non-primar în 14-17 zile, herpesul recurent în 7-10 zile. Infecția latentă recidivează la 80% din cazuri.

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :