Coronavirusul este o familie de viruși descoperită pentru prima dată în anul 1960, care pentru prima dată a fost transmis de la animale la om. Virusul provoacă complicații doar în cazurile când este supus unor mutații. Începând cu 31 decembrie 2019 și până la 29 ianuarie 2020, au fost raportate 6 057 de cazuri de infecție cu coronavirus (2019-nCoV) la nivel global, dintre care 132 au dus la deces.
Pacienții infectați se pot trata de infecție apelând la ajutorul doctorilor, fiind importantă monitorizarea stării lor de sănătate. Virusul a fost depistat în China și răspândit ulterior de persoanele care au călătorit recent în țara respectivă înainte de debutul bolii. Infecția Coronavirus de tip nou (2019-nCoV) la început afectează sistemul respirator, urmând febra, tusea și starea de moleșeală. CDC consideră că simptomele pot apărea începând cu a doua zi și până la a 14-a zi după expunere la acest virus.
În prezent, nu există un vaccin împotriva infecției cu Coronavirusul de tip nou (2019-nCoV). Epidemiologul Marcela Chilianu, doctor al IMSP SCR „Timofei Moșneaga” menționează că infectarea cu virus poate fi prevenită ținând cont de câteva reguli de bază:
Până în prezent, fost raportate cazuri din China, Taiwan, Thailanda, Australia, Malaezia, Singapore, Franța, Japonia, Coreea de Sud, Statele Unite, Vietnam, Sri Lanka, Canada și Nepal.