Rosiile

Înteresul lumii medicale pentru efectele positive ale consumului de roșii se datorează în special conținutului de licopen, un antioxidant care ajută organizmul să combată acțiunea distructivă a radicalilor  liberi, care atacă celulele sănătoase și produc în cele din urmă diverse forme de cancer. Roșiile protejează pielea de agresiunile razelor solare. O porție de roșie coaptă și proaspătă de aproximativ 150 de grame constituie o excelentă sursă de vitamina A, C, K, acid folic și potasiu. Aceste legume conțin în mod natural cantități reduse de sodiu, grăsimi saturate, colesterol s- au calorii. Sunt recomandate în cadrul unei diete sănătoase și al regimurilor de slăbit, contribuind la reglarea greutații corporale și reducerea nivelului lipidelor în singe.

Întărirea oaselor. Vitamina K și Calciul, doi nutrienți furnizați de roșii, sunt excelenți factori de fortificare și regenerare a țesutului osos. Licopenul din roșii s-a dovedit util în îmbunătățirea masei osoase, aceasta fiind o cale excelentă de prevenire a osteoporozei.

Reducerea riscului de cancer. Licopenul a fost asociat în cadrul mai multor studii de specialitate cu un risc redus de debut al cancerului de prostată, cancerului cervical, cancerului de stomac, de colon, rectal. Andioxidanții din roșii, în special vitaminele A si C, combat daunele produse de radicali liberi asupra celulelor sănătoase ale organismului.

Întrucât conțin o cantitate de fibre și apă, roșiile ajută și la pierderea excesului ponderal, cu atît mai mult cu cît sunt sărace în grăsimi saturate și calorii. Îmbunătățesc digestia, contribuind la detoxifierea organismului prin lichidele pe care le furnizează. În plus, roșiile stimulează producția hormonului numit leptina, responsabil cu controlul apetitului, reglarea metabolismului și reducerea greutății corporale excedentare.

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :