Viermele intestinal care îți poate invada creierul. Ajunge în corp din cauza acestui aliment

Odata patrunsi in corp, viermii isi gasesc cu usurinta drumul pana la organele interne vitale, printre care si creierul. Acesti viermi ajung în organism și din cauza consumului de carne de porc. 

Viermii paraziti au fost depistati in timpul unui examen medical desfasurat de Dr. Effrossyni Gkrania-Klotsas asupra creierului unui pacient. Tenia din creierul acestuia face parte dintr-o specie nemaiintalnita pe teritoriul Marii Britanii.
In urma cu patru ani, echipa de la Spitalul Addenbrookes din Cambridge a examinat un pacient care suferea de dureri de cap. Pacientul a revenit la consultul medical la scurt timp, unde a raportat noi simptome. Barbatul calatorise inainte in China, o tara in care se inregistreaza cel mai mare numar de cazuri de infestatii cu un parazit cunoscut sub numele de Spirometra erinaceieuropaei. „In momentul in care a revenit la noi, pacientul a raportat o serie de simptome noi”, a declarat Dr. Klotsas.

Viermele se extinsese catre catre o noua parte a creierului, cauzand acum, pe langa migrene, si simptome de slabiciune a picioarelor si convulsii. Era vorba de sparganoza, o infectie parazitara cauzata de larvele plerocercoide ale teniilor Diphyllobothrium apartinand speciei Spirometra. Imediat dupa stabilirea diagnosticului, medicii au trebuit sa intervina chirurgical pentru a elimina viermele, deoarece infectia nu poate fi tratata prin tratamente medicamentoase.

Intre anii 1953 si 2013 s-au inregistrat doar 300 de cazuri de infestatie cu Spirometra. Acestea apar mai ales in unele parti ale Asiei in care nu se cunosc deloc pericolele infestatiei cu tenii. Aceasta specie de tenie Spirometra populeaza, de regula, intestinele animalelor precum cainii si pisicile.

Animalele excreta ouale viermelui prin fecale, dupa care acestea ajung sa contamineze sursele de apa. Ajunse in apa, larvele paraziteaza alte animale precum serpii sau broastele. Oamenii se pot infesta prin intrarea in contact direct cu animalele bolnave. Dr. Klotsas spune ca a avut recent un pacient care s-a infestat involuntar band apa dintr-o sursa contaminata.

Bennett a declarat ca larvele de Spirometra pot determina formarea de chisturi pe creier, in organele interne, sau in multe alte zone ale corpului, cauzand orbire, paralizie, leziuni tisulare si punand in pericol chiar viata pacientilor. Prin intermediul cercetarilor sale asupra structurii genetice si a functiilor interne ale viermelui, medicul a sperat sa gaseasca o cale de a vindeca infectia.

Intrucat aceasta forma de infectie este rara, nu se considera viabila dezvoltarea unui tratament medicamentos, dar, prin compararea teniei Spirometra cu alte specii de tenie mai comune, specialistii pot identifica medicamentele deja existente care pot vindeca boala. Acestia au prelevat sectiuni din tenia pacientului si spera sa descopere gradul sau de rezistenta la medicamentele existente.

Carnea de porc, sursă de infestare

De asemenea, medicii spera ca cercetarea sa deschida noi perspective pe viitor cu privire la identificarea genelor principale si a genomului de tenie pornind de la aceste mici fragmente de tesut.
Dintre toate speciile de tenie, numai 3 pot infesta creierul. Potrivit medicului Helena Helmby de la Scoala de Igiena si Medicina Tropicala din Londra, tenia porcina este principalul vinovat pentru infestatiile cerebrale.

La oameni exista doua forme de infestatie cu tenia porcina:

Prima forma de infestatie este prin consumul de carne de porc gatita insuficient provenita de la porci purtatori de tenie. Pacientul dezvolta teniaza, adica infestarea intestinala cu viermi adulti.

A doua forma de infestatie posibila este forma larvara. Aceasta poate fi contractata prin intrarea in contact direct cu fecalele de animale. Acest lucru poate provoca neurocisticercoza, o boala in care viermele larvar infesteaza sistemul nervos si creierul. Acest tip de infestatie este foarte periculos, deoarece poate cauza epilepsie. OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) sustine ca o treime din toate cazurile de epilepsie din zonele cu risc crescut sunt cauzate de neurocisticercoza.

Neurocisticercoza este foarte frecventa in zonele cu igiena precara si mijloace de dezinfectie si purificare improprii. Potrivit lui Helmby, igiena precara poate duce la infestatii prin ingerarea oualor de vierme adult care traieste in intestine. „Este o forma comuna de auto-infestatie”, a declarat Helmby.

Cu toate ca infectiile parazitare sunt mai frecvente in unele parti din Asia, Africa si America Latina, aria de extindere globala a teniei porcine este in crestere. Dr. Klotsas a avut in ingrijire deja trei pacienti bolnavi de neurocisticercoza la Cambridge.

Tratamentul pentru tenia Spirometra presupune interventie chirurgicala. Echipa lui Bennett a gasit totusi un medicament, praziquantel, care ar putea fi eficient in omorarea teniei. Acest medicament este frecvent utilizat in tratamentul schistosomiazei (febra melcului). Unele medicamente pentru cancer s-au dovedit a fi si ele eficiente in acest sens, precum si medicamentele antihelmintice.
Atat Helmby cat si Dr. Gkrania-Klotsas isi exprima ingrijorarea asupra pericolelor aduse de intensificarea comertului cu produse alimentare la nivel mondial si cresterea numarului de calatorii internationale. Riscul de a consuma alimente infestate a crescut foarte mult odata cu dezvoltarea exporturilor si importurilor de produse alimentare. Acest lucru face ca inspectiile alimentare stricte sa aiba un rol si mai important decat pana in prezent. Helmby se asteapta ca numarul de astfel de imbolnaviri sa creasca in Marea Britanie, locul in care s-a diagnosticat si operat de curand prima imbolnavire de acest gen din aceasta tara.

Helmby si Gkrania-Klotsas avertizeaza asupra importantei mijloacelor de preventie si le recomanda turistilor sa fie mult mai atenti atunci cand se afla pe teritoriul unei tari cu grad crescut de risc. Bolile parazitare pot fi invinse prin promovarea unei bune igiene la nivel mondial. „Trebuie sa reusim sa tratam cu succes aceste cazuri de infestatie, aceasta este marea provocare a medicilor in momentul de fata”, spune Helmby. Este o provocare mai ales in domeniul geneticii, care ne poate ajuta sa descoperim secretele acestui parazit cu potential letal.

sursa: https://www.doctorulzilei.ro

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :