Virusul papiloma uman HPV

Virusul papilomavirus uman (HPV) este o colecție de virusuri care cauzează negi pe mâini, picioare și organele genitale. Unele tipuri de HPV sunt cu transmitere sexuală și pot  cauza cancer de col uterin.

Infecţia cu Virusul Papiloma uman (HPV = Human Papilloma Virus)  cauzează apariţia negilor (veruci). Există mai mult  de 100 de tipuri de papilomavirus uman (HPV) care pot provoca apariţia de negi în diferite zone ale corpului uman. De exemplu, infectarea cu unele tipuri de HPV determină apariţia de negi plantari pe picioare, în timp ce altele sunt responsabile de apariţia negilor pe mâini sau față.

Există mai mult de 40 de tulpini diferite de HPV care afectează în mod special zona genitală. Majoritatea infecţiilor cu HPV nu conduc la cancer, dar unele tipuri de HPV genital pot creşte riscul de cancer de col uterin.

 

Simptome:

 În cele mai multe cazuri, sistemul imunitar are capacitatea de a învinge virusul HPV, înainte de apariţia oricăror veruci. Când apar negii pot avea aspect variat în funcție de  tipul virusului HPV care este implicat:

• Veruci genitale. Numite și condiloame acuminate aceste sunt leziuni cu aspect de conopidă sau  mici umflături sau proeminențe. La femei, negii genitali apar cel mai frecvent la nivelul vulvei, dar pot apare şi în apropierea anusului, pe cervix sau în vagin. La bărbati, negii genitali pot apărea pe penis şi scrot sau în jurul anusului. Aceste veruci genitale rareori cauzează disconfort sau durere.

 Verucile comune. Apar sub forma unor umflături de obicei pe mâini, degete sau în jurul unghiilor. În cele mai multe cazuri, verucile comune, sunt pur și simplu o pacoste din cauza aspectului lor, ele putând fi, de asemenea, dureroase sau sensibile la lovire, putând  sângera.

• Negii plantari. Negii plantari sunt excrescenţe dure, cu aspect granulat, care apar de obicei pe tălpi, zone în care se simte cel mai mult presiunea. Aceste leziuni pot provoca disconfort sau durere.


 Negi plaţi. Sunt condiloame plate, leziuni ușor ridicate mai închise la culoare decât culoarea normală a pielii. Ele apar de obicei pe față, gât, mâini, încheieturi, coate sau genunchi.Infecţiile cu HPV care provoacă apariţia de veruci plane afectează, de obicei, pe copii, adolescenţi si adulţi tineri.

Infecţia cu HPV se produce atunci când virusul intră în organism printr-o zgârietură, abraziune sau mică ruptură, în stratul exterior al pielii. Înfectarea cu acest virus se face în primul rând prin contact direct.


Infecţiile cu virusul HPV genital sunt contractate prin contact sexual normal, anal sau alt tip de contact al pielii în regiunea genitală. Unele infecţii cu HPV care duc la leziuni respiratorii orale sau superioare sunt contractate prin sex oral.

Rareori, o mamă cu infecţie HPV poate transmite virusul la copil în timpul naşterii. Această expunere poate provoca infecţie cu HPV a organelor genitale ale copilului sau sistemului respirator superior.
 

Tratament:

De cele mai multe ori negii (verucile sau condiloamele) pot dispare fără tratament. Dar, chiar dacă negii nu mai sunt vizibili, puteți fi în continuare purtător de virus HPV și puteți transmite virusul altor persoane.

Medicamente
Tratamentele medicamentoase pentru eliminarea negilor sunt de obicei aplicate direct pe pielea afectată și este nevoie, de obicei, de mai multe aplicații înainte de a obține vindecarea. Exemple de astfel de tratamente includ:
• Acid salicilic. Tratamentele fără prescripție medicală care conțin acid salicilic acționează  prin eliminarea straturilor pielii. Nu folosiți acest tratament pentru verucile genitale, deoarece provoacă iritații severe.
• Imiquimod. Această cremă pe bază de prescripție medicală poate spori capacitatea sistemului imunitar de a lupta împotriva HPV. Reacțiile adverse frecvente ale imiquimod includ roșeață și umflătură la locul de aplicare.
• Podofilox. Un alt tip cremă pe bază de prescripție medicală, podofilox acționează prin distrugerea tesutului de piele afectat de veruci genitale. Podofilox poate provoca dureri și mâncărime în cazul în care este aplicat.
• Acid tricloracetic. Acest tratament chimic arde negii genitali și poate provoca iritații locale.
 

Proceduri chirurgicale
În cazul în care medicamentele nu funcționează, medicul poate recomanda una dintre următoarele proceduri, care elimină fizic negii :
• congelare cu azot lichid (crioterapie)
• electrocauterizare, care folosește curentul electric pentru arderea negilor
• îndepărtarea chirurgicală
• chirurgia cu laser.

Tratamente alternative
Fitoterapie
Iarba negilor (Teucrium montanum). Decoct cu două lingurițe la 250 ml apă, pentru o cataplasmă.
Rostopască(Chelidonium majus). Infuzie cu două lingurițe la 200 ml de apă, pentru comprese. Sucul lăptos al plantei se aplică pe negi.
Ulei de ricin. Se fac frecții, seara și dimineața. După 3-4 săptămâni negul dispare.
Coaja de la două lamâi, macerate, opt zile, în 200 ml oțet. Se strecoară și se fac bandijonări, de două ori pe zi.

 

Discuții :

Comentarii
Încarcă

Lasă un comentariu :